Életképek

Gondolat-desszertek

Gondolat-desszertek

Irigy vagy? Nem baj! Irigyek rád? Nem baj!

2016. február 08. - Csengeri Zsuzsa

Lehet, hogy meghökkentő a cím, pláne az első része. Hiszen azt tanultuk, hogy irigynek lenni csúnya dolog. A hét fő bűn egyike.  Így aztán amennyiben mégis megjelenik ez az érzés, nem veszünk róla tudomást, vagy jól elnyomjuk, tehát akkor bizonyára nincs is.

Szóval, irigységet érezni rossz. Persze egy érzés olyan amilyen, mi döntjük el róla, hogy az az adott szituációban számunkra most „jó” vagy „rossz”. Azt gondolom, hogy önmagában egyik érzés sem jó vagy rossz. Inkább arról van szó, hogy ezt vagy azt érezve közelebb kerülünk a kitűzött célunkhoz, vagy éppen távolodunk tőle. Nincs ez másképp az irigység érzésével sem. A kérdés csak az, hogyan távolíthat a célomtól, vagy általa hogyan közelíthetek a célomhoz? Hogyan tudnám az irigység érzését a javamra, hovatovább, a mások javára fordítani? Sajnos, a legtöbb esetben az első változat valósul meg. Az irigység eltávolít a célomtól. Miért?

Az sikeres embert nézve és irigységet érezve a következő kérdések jelennek meg a (legtöbb esetben, a bal agyféltekémben), hogy:

-  Neki miért van, nekem miért nincs?

-  Neki miért jut, nekem miért nem?

-  Neki miért lehet, nekem miért nem?

-  Ő miért tudja, én miért nem?

-  Ő miért olyan, én miért nem?

A titok a magunknak adott válaszban rejlik. Hogy ezekre a kérdésekre mi, milyen válaszokat adunk.

- Könnyű neki, mert: örökölt, lopott, vagy legalább is jókor volt jó helyen

- Könnyű neki, mert: közel állt a „húsosfazékhoz”, pofátlan a végtelenségig, vagy minimum korrupt

- Könnyű neki, mert: kijátszik minden törvényt, sumákol, és dörgölődzik

- Könnyű neki, mert: volt lehetősége egyetemre járni, külföldön nyelvet tanulni, ki tudja miből

- Könnyű neki, mert: van ideje konditerembe járni, meg egyébként is szerencséje van a genetikájával.

És innentől kezdve kerülöm is a társaságát, nekem az ilyen ember ne magyarázzon. Sőt, a háta mögött megjegyzéseket teszek rá, nem azért mondom, de kezdetű mondatokkal. Ha valaki éppen dicsérni kezdené az illetőt, legyintek rá, vagy ironikus megjegyzést teszek. Jó szándékú megnyilvánulásait szándékosan félre magyarázom. Mi fog ebből következni? Az, hogy nekem tényleg soha nem lesz, nem jut, nem lehet, nem fogom tudni, és főleg nem leszek olyan. Miért? Mert az irigység negatív, távolító energiáit gyűjtöttem magam köré. Ebben a hiányérzetben élek, e körül forognak a gondolataim, tehát a továbbiakban is ezt teremtem!

Vagy sürgősen változtatok! Hogyan?

Úgy, hogy a gondolataimat a bőség érzetére fókuszálom. A fejembe vésem, arra fókuszálok, hogy nekem is lehet! Hogy nekem is jár, én is tudhatom, és én is lehetek olyan. De azt is tudom, hogy a kiváló hegedűművésznő ma is, (mint az elmúlt 30 évben) naponta 6 órát gyakorol. A kiváló úszónő hibátlan testét sem a „szél fújta össze”, hanem 6 éves kora óta, minden reggel, iskola előtt fél hat az uszodában találta. A két diplomás, 5 nyelven beszélő kolléganő végig tanulta 3 gyermeke mellett a GYES-t. Mert, hogy akkor volt rá ideje, mondja Ő.

Tehát ha irigységet érzünk, rendben van. Mert, hogy érzünk az biztos. De, ne azt a változatát válasszuk, hogy ha nekünk nincs, akkor neki se legyen, hanem inkább azt, hogy hogyan lehet nekünk is? Mit tanulhatunk a sikeres embertől? Mit csinált másképp, mint mi? Hol téveszthettünk irányt? Lehet, hogy nekünk nincs kitartásunk. De könyörgöm, arról ki tehet? Az, akinek van? Mit álcázok irigységgel? Hogy tehetetlen, cselekvőképtelen, döntésképtelen vagyok? Ezekért a viselkedési formákért mi vagyunk a felelősek, tenni is csak mi tudunk ellene. Vegyük észre, hogy milyen belső tulajdonságainkon kellene változtatni, mit kellene erősíteni ahhoz, hogy nekünk is meg legyen az, amit szeretnénk. Ha nem tudjuk ezeket a változásokat egyedül elérni, kérjünk segítséget. Mert a változás, változtatás igenis lehetséges.

Hogy ránk is végre irigy legyen valaki! De, mint a példákból kiderült, az irigységért bizony keményen meg kell dolgozni J. Akikor már tudni fogom, hogy a negatívan irigy embernek segítségre van szüksége. Példámmal segíthetek neki, és általa másoknak is. Így tehetünk egy „negatív” érzést pozitív cselekedetté.

 

 

Szívesen veszem az észrevételeidet.

 

Amennyiben hasznosnak találtad a leírtakat, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása